۲۷ فروردین ۱۳۸۹ تنها برای یك نفر می تواند در این دنیا بهترین خاطره و زیباترین صحنه به یاد ماندنی باشد. آن كسی نیست به جز دختری كه توانست به دعوت خودجوش هوادارن تیراختور آذربایجان عمل كند و با پرچم قرمز از تپه های اطراف استادیوم سهند بالا برود و برای همیشه در تاریخ معاصر آذربایجان جرات و شجاعت دختران آن دیار را به ثبت برساند. شاید تا ابد او را نشناسیم و او در گمنامی بماند. اما هر كه است و هر كجاست به احترامش فریاد می زنم: یاشاسین آذربایجان قیزلاری!

به یاد 27 فروردین؛ روز دختران هوادار تیراختور آذربایجان

انتشار مصاحبه دو بازیكن تیم فوتبال دختران شهرداری اورمیه هوادار تیراختور

یاشاسین آذربایجان قیزلاری

دختران فوتبالیست پارس آبادی اردبیل افتخاری برای فوتبال آذربایجان

رضا الله قلی پور: اگر چه اشك های دختران تیم ملی فوتبال ایران وقتی خبر محرومیت خود را به خاطر داشتن حجاب شنیدن از یادها نمی رود. و حداقل ترین همدردی ها و دلسوزی هایی را از طرف افكار عمومی به لطف رسانه های پایتخت به همراه آورد و تلاش هایی كه این اتفاق نیافتد. ولی در این سو یعنی اردبیل هیچ چشمی به خاطر انحلال و از هم پاشی تیم فوتبال دختران ذوب آهن اردبیل اشك آلود و گریان نشد و در هیاهوی سایر مشكلات روزمره زندگی و نداشتن درآمدی برای فعالین رسانه ای استان بایكوت و نزد افكار عمومی به فراموشی سپرده شد و كسی را اشتیاق و نای سوال پرسیدن نشد و مثل

خیلی چیزهای دیگر به فراموشی سپرده شد و انگار نه انگار كه اتفاقی افتاده و این دیار زمانی تیمی برای دختران خود داشته است. این اتفاقات نامبارك برای آنهایی كه اراده رسیدن به حق استعدادی خود را دارند مانع نمی شود تا حق خود را نگیرند و در جایگاهی كه لیاقتش را دارند قرار نگرفته و به دست نیاورند. دختران فوتبالیست پارس آبادی اردبیل شاهدی بر این ادعا هستند. دخترانی كه از اوج جامعه ای سنتی و بسته ، پیله خود را دریده اند و یكی به خانم گلی بازی ها و دیگری به بازیكنی ثابت در لیگ برتر فوتبال زنان ایران در تیم بانوان اورمیه ، دست یافته اند. كاری كه برای آشنایان این دیار كاری است شاه كار. كاری كه به اندازه شجاعت دختری بودكه پرچم به دوش  برای تشویق تیم محبوب خود یعنی تیراختور آذربایجان از تپه های اطراف استادیوم سهند بالا رفت و به نمادی برای هواداران تیراختور آذربایجان تبدیل شد. نمادی كه شاید سال ها در حافظه آذربایجان بماند.

مصاحبه ای كه خواهید خواند با دو بازیكنی است كه در رسم فوتبالی مشتركند و روحی بزرگ دارند و مثل خیلی های دیگر می خواهند بودن خود را با عنوان هایی به رخ هم نوعان خود بكشند: سمیه خرمی و كمند علیزاده. اولی خانم گل بازی های دسته یك كشور را با 14 گل همراه تیم دختران استقلال به ارمغان آورده و دیگری به بازیكنی ثابت در لیگ برتر فوتبال دختران ایران در تیم اورمیه تبدیل شده است.

امید است به زودی شاهد حضور بازیكنان دختر آذربایجان با نام تیم دختران تیراختور آذربایجان در بازی های لیگ فوتبال زنان ایران هم باشیم. این مصاحبه را تقدیم خوانندگان و حامیان فوتبالیست می كنم.

سمیه خرمی:

به خاطر افتخاری كه به آذربایجانی بودنم دارم صد در صد مایلم روزی در تیم فوتبال دختران تیراختور توپ بزنم.

- از خودتان بگویید؟

سمیه خرمی متولد 20/5/71 از شهرستان پارس آباد مغان با مدرك دیپلم علوم انسانی و در حال حاضر ... درتیم شهرداری اورمیه توپ می زنم.

- اوقات فراغتتان در خوابگاه چطور می گذرد؟

اغلب اوقات در خوابگاه سعی بر آن است كه با دختران دانشجوی دیگر رابطه ای دوستانه بر قرار كرده و فرهنگ ورزش را در بین دختران ترویج داده و آنها را هر چه بیشتر با فواید ورزش و علی الخصوص ورزش پرهیجان فوتبال آشنا كنم.

- چطور شد كه فوتبال را انتخاب كردید؟

من از بچگی عاشق فوتبال بودم و همیشه مسابقات فوتبال داخلی و خارجی را دنبال می كردم و با دیدن بازی های آقای علی دایی بیش از پیش راغب شدم كه فوتبالیست شوم.

- آیا فوتبال بازی كردن شما تضاد فرهنگی – رفتاری در

جامعه پارس آباد ایجاد كرد؟ بین فامیل و دوستان بازتاب آن چطور بود؟

بله! علی رغم اینكه فرهنگ سنتی ، اول در جامعه ایران و سپس در شهر پارس آباد حاكم است و دختران اصولا در چنین جوامع كوچكی تابع ضوابط و مقررات خاص خانوادگی و محدودیت جمعی هستند ، در اغلب اوقات خانواده ها و ساكنین شهر در باطن و گاهی اوقات در ظاهر اظهار نارضایتی خود را از حضور دختران در اردوهای چند ماهه نشان می دادند ولی به مرور و با آگاهی از جامعه سالم ورزش فوتبال در بین دختر ان نه تنها مخالفت نكردند بلكه راغب تر نیز شدند.

- ورزش فوتبال چقدر می تواند به نشاط شخصیتی دختران در آذربایجان كمك كند؟

همه ما به این مساله واقف هستیم كه فعالیت های ورزشی در بین تمامی افراد تاثیر مثبت ، بر روح و روان و جسم آنها دارد و در این میان دختران و خصوصا دختران آذربایجان از این مساله مستثنی نیستند و دختران می توانند در كنار فعالیت های آموزشی و شغلی خود با پرداختن به ورزش فوتبال تاثیر فوق مثبت از نتایج خود بگیرند.

- اگر زمانی آذربایجان تیم تیراختور دختران خود را تشكیل دهد مایل هستید در آن تیم توپ بزنید؟

صد در صد. به خاطر افتخاری كه به آذربایجانی بودنم دارم صد در صد مایلم روزی در تیم فوتبال دختران تیراختور توپ بزنم.

- زندگی فوتبالی یك دختر فوتبالیست و یك پسر فوتبالیست چه نقاط مشتركی می تواند داشته باشد؟ چه نوع تبعیضی بین این دو در دنیا ، كشور و جامعه ما می بینید؟

اینكه دنیای هر دوی این قشر فقط و فقط فوتبال است و بس ... در جامعه ما حمایت مسئولین از فوتبال آقایان خیلی خیلی بالاتر از فوتبال بانوان و گاهی تا چند صد میلیون می رسد ولی برای بانوان به سختی سقف قرار داد تا 8 میلیون تومان می رسد.

- انتظار دارید فوتبال دختران در ایران چطور حمایت شود وقتی تیم ملی ایران به خاطر حجاب از حضور در مسابقات بین المللی محروم می شود؟

انتظار بر این است مسئولین فوتبال ، از فوتبال بانوان در حدی حمایت كنند كه كشوری مثل اردن در بازی های خارجی اجازه اهانت به فرهنگ و حجاب دختران ایران را نداشته باشد.

- تیم بانوان ذوب آهن اردبیل وقتی منحل شد اعلام گردید توانایی تیم داری و مالی در این شهر وجود ندارد. این توانایی مالی و حمایتی را در تیم هایی چون تیم بانوان اورمیه و  استقلال چطور دیدید؟

بسیار عالی و مسئولین به فوتبال بانوان ارزشش بیشتری قائل هستند.

- فوتبال در اردبیل چه در سطح مردان و چه در سطح زنان چنگی به دل نمی زند. علت وضع این چنینی را چطور می بینید؟ چه كنیم تا فوتبال اردبیل هم جان دوباره بگیرد؟

بی توجه ای مسئولین اردبیلی به فوتبال چه در سطح بانوان و چه در سطح آقایان. فقط اینكه مسئولین به فكر حمایت از فوتبالیست ها باشند.

- علاوه بر تیمی كه در آن بازی می كنید. به كدام یك از تیم های فعلی در لیگ علاقه دارید و بازی های آن را تعقیب می كنید؟

بعد از تیراختور آذربایجان ، تیم ملوان انزلی!

- در مورد تیراختور آذربایجان چه فكر می كنید؟ و آخر لیگ به چه جایگاهی خواهد رسید؟

این تیم آذربایجانی امسال خوب بسته شده و بازیكنان خوبی جذب كرده است. ولی لیگ برتر فوتبال ایران قایل پیش بینی نیست!

-  ... و در آخر:

در آخر جا دارد از اینجا از خانواده دلسوزم و خانم سهیلا صادقی ( مشوق اصلی ) و اداره تربیت بدنی شهرستان پارس آباد مخصوصا از آقای ایمان نژاد ( رییس هیات فوتبال ) تقدیر و تشكر به عمل آورم.

كمند علیزاده:

تیم تیراختور تا این جا خوب توانسته خود را در بین تیم های بزرگ نشان دهد و مطمئنا شایستگی كسب مقام قهرمانی را در سطح جدول دارد.

- از خودتان بگویید؟

كمند علیزاده نماینده بازیكنان فوتبال بانوان استان اردبیل ، متولد 1368 ساكن شهرستان پارس آباد.

- اوقات فراغتتان در خوابگاه چطور می گذرد؟

سه روز در هفته چند ساعتی را به تمرین می پردازیم و بیشتر اوقات خود را در خوابگاه مشغول به گفتن شعر و كارهای شخصی خود می كنیم.

- چطور شد كه فوتبال را انتخاب كردید؟

من از زمان كودكی به رشته های ورزشی علاقه داشتم. به خاطر كمبود مكان ورزشی ، در آن زمان تنها سه رشته برای بانوان اختصاص داده بودند ( ووشو ، والیبال و فوتسال ) و من به خاطر علاقه زیاد به فوتبال این رشته را انتخاب كردم و از سال 1379 مشغول یاد گرفتن این رشته شدم.

- آیا فوتبال بازی كردن شما تضاد فرهنگی – رفتاری در جامعه پارس آباد ایجاد كرد؟ بین فامیل و دوستان بازتاب آن چطور بود؟

تنها از طرف خانواده و اقوام تحت حمایت و تشویق قرار گرفتم و تا اینجا مدیون خانواده خود هستم. من پس از سه سال تمرین سخت توانستم در مسابقات كشوری شركت كنم و در آن مسابقه از بین 32 استان مختلف بهترین بازیكن و بیشترین گلزن به حساب آمدم. بعد از این مسابقات بود كه به تیم ملی دعوت و به آن راه پیدا كردم. زمانی كه برگشتم متاسفانه هیچ استقبال ، قدردانی و حمایتی از سوی هیات های فوتبال شهرستان و استان به عمل نیامد. هم چنین توانستم در سال 89-88 در لیگ استان با زدن 36 گل بیشترین گل زن و بهترین بازیكن شناخته شوم. ولی متاسفانه باز هم هیچ حمایتی از من صورت نگرفت.

- ورزش فوتبال چقدر می تواند به نشاط شخصیتی دختران در آذربایجان كمك كند؟

ورزش كردن خود دارای نشاط و شادابی می باشد. ورزش فوتبال هم به دلیل

هیجانی كه دارد توانسته دختران زیادی را به خود جذب كند. اگر رفتار دختران فوتبالیست از قبل و بعد از ورزش فوتبال بسنجیم ، متوجه می شویم كه چقدر شخصیت آنها تغییر كرده و چقدر از لحاظ شخصیتی و رفتاری پیشرفت كرده اند.

- اگر زمانی آذربایجان تیم تیراختور دختران خود را تشكیل دهد مایل هستید در آن تیم توپ بزنید؟

بله! با تمام وجود برای آذربایجان خود ، بازی می كنم و به كمك دختران آذربایجان پا به پای هم این تیم را سرافراز می كنیم.

- زندگی فوتبالی یك دختر فوتبالیست و یك پسر فوتبالیست چه نقاط مشتركی می تواند داشته باشد؟ چه نوع تبعیضی بین این دو در دنیا ، كشور و جامعه ما می بینید؟

از نظر فنی این دو فرقی با هم ندارند. فقط به دلیل اینكه بازی های آقایان از طریق رسانه ها پخش می شود و مردم ما هم آنچه را كه با چشم می بینند باور دارند. پس رسانه ها باید این نقاط مشترك را به دید جامعه برسانند.

- انتظار دارید فوتبال دختران در ایران چطور حمایت شود وقتی تیم ملی ایران به خاطر حجاب از حضور در مسابقات بین المللی محروم می شود؟

نظام جمهوری اسلامی باید همین فرهنگ اسلامی را در جهان حفظ كند. باید به كمك دست اندر كاران ورزش در تمام عرصه های رشته های ورزشی برای بانوان به خصوص فوتبال حمایت را بیشتر كنند.

- تیم بانوان ذوب آهن اردبیل وقتی منحل شد اعلام گردید توانایی تیم داری و مالی در این شهر وجود ندارد. این توانایی مالی و حمایتی را در تیم هایی چون تیم بانوان اورمیه و  استقلال چطور دیدید؟

ذوب آهن اردبیل به خاطر كمبود مكان و نبود اسپانسر  منحل گردید و من به تیم اورمیه پیوستم. می توانستم در این تیم جایگاه خوبی را در این دو سال برای خود پیدا كنم. سال قبل تیم اورمیه در دسته یك كشور قرار داشت با اینكه اسپانسری در كار نبود اما از سوی هیات فوتبال اورمیه حمایت شدیم و به لیگ برتر راه پیدا كردیم.

- فوتبال در اردبیل چه در سطح مردان و چه در سطح زنان چنگی به دل نمی زند. علت وضع این چنینی را چطور می بینید؟ چه كنیم تا فوتبال اردبیل هم جان دوباره بگیرد؟

حمایت نشدن از طرف سازمان ها و هیات فوتبال استان – مكان ورزشی خاصی را برای بانوان فوتبالیست اختصاص ندادند. اگر هم دادند شاید در طول روز تنها دو ساعت  بود. از رییس هیات آقای نوتاش درخواست می كنم به بازیكنان در شهرستان های استان مخصوصا پارس آباد مغان توجه بیشتری كنند تا آنها بتوانند توانایی های خود را اثبات كنند.

- در این مورد می توانم بگویم همه تیم های لیگ فوق العاده هستند ولی من به خاطر اصالت و علاقه ای كه به آذربایجان دارم تنها بازی های تیراختور را تعقیب می كنم.

من فكر می كنم تیم تیراختور تا این جا خوب توانسته خود را در بین تیم های بزرگ نشان دهد و مطمئنا شایستگی كسب مقام قهرمانی را در سطح جدول دارد.

- علاوه بر تیمی كه در آن بازی می كنید. به كدام یك از تیم های فعلی در لیگ علاقه دارید و بازی های آن را تعقیب می كنید؟

تیراختور

- در مورد تیراختور آذربایجان چه فكر می كنید؟ و آخر لیگ به چه جایگاهی خواهد رسید؟

من فكر می كنم تیم تیراختور تا این جا خوب توانسته خود را در بین تیم های بزرگ نشان دهد و مطمئنا شایستگی كسب مقام قهرمانی را در سطح جدول دارد.

- ... و در آخر:

در آخر مسئولان ورزش استان به دختران و بانوان فوتبالیستی كه در مسابقات مختلف كشوری و استانی شركت می كنند و موفقیت های بسیاری كسب كرده و به دست می آورند توجهی داشته باشند ، هیات ها نیز بهتر است بانوان را تشویق و حمایت كنند كه آنها هم بتوانند جهانی بیاندیشند. یكی دیگر از مشكلات؛ نبودن اسپانسر قوی می باشد. اگر هم اسپانسری باشد تنها چند ماه تیم را حمایت می كند. كه در این میان البته لازم به ذكر است تیم فوتبال لیگ برتر با اسپانسری خوب شهرداری ارومیه در لیگ شروع به كاركرد ولی به علت اینكه كاملا بومی بود و از مربی با تجربه ای استفاده نكرد در نیم فصل اول نتایج قابل قبولی كسب نكرد و شهرداری اورمیه اسپانسری تیم را كنار گذاشت و تیم را به هیات فوتبال استان آذربایجان غربی پس داد! از هیات های استان های آذربایجان مخصوصا استان اردبیل تقاضا می شود كه به مشكلات بانوان فوتبالیست از نظر مالی رسیدگی شود تا ما هم قادر شویم تیمی در استان تشكیل دهیم و آن را سرافراز كنیم. در نهایت ... از مربی خود سركار خانم رویا ابراهیمی كه مرا پا به توپ كرد متشكرم. هم چنین از خانم هاشمی طه كه مربی در حال حاضر تیم هیات فوتبال استان آذربایجان غربی می باشد قدردانی می كنم و از رییس هیات فوتبال پارس آباد آقای ایمان نژاد هم به خاطر حمایت هایشان متشكرم.


هفته نامه فوتبالیست - شماره ۷۸

جمعه 1 اردیبهشت 1391
بؤلوملر :