كمپین امضاء برای تأسیس فرهنگستان زبان و ادب تركی در ایران ما خواستار تأسیس فرهنگستان زبان و ادب تركی در ایران هستیم! "تركی" و یا "زبان ترك" به همراه تركمنی یكی از دو زبان شاخۀ اوغوزی خانواده زبانهای توركیك رایج در ایران می باشد. به این زبان در شمال غرب ایران (در تمام و یا بخشی از ١٣ استان)، مركز، جنوب و شمال شرق آن سخن گفته می‌شود. لهجه‌های گوناگون زبان تركی، زبان مادری ٣٣-٤٥ درصد از مردم ایران، در شهرها و روستاها و برخی از طوائف (قشقائی، ...) است. زبان تركی مؤلفه‌ای بنیادین در فرهنگ شكل گرفته در طول تاریخ طولانی جامعۀ ترك ایران است. متأسفانه از دورۀ مشروطیت به بعد در ایران روند طرد زبان تركی از نظام آموزشی و مطبوعات و ... آغاز شد و پس از آن این زبان به طور سیستماتیك و به روشهای مستقیم و غیرمستقیم در معرض فشار و تضییق و حتی انكار و امحاء قرار گرفت.

نظر به اینكه زبان تركی، زبان دوم ایران و كلید بخش عظیمی از ذخایر پربهای فرهنگی و علمی و ادبی تمدن اسلامی و از اركان هویت فرهنگی مردم ترك ساكن در ایران، حتی كل مردمان آن است؛ با توجه به اصل پانزدهم و دیگر اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و یأس و دلسردی‌ای كه عدم اجرای این اصول و دیگر وعده‌های بیشمار داده شده غیر متحقق توسط مقامات در جامعۀ ترك ایجاد كرده است؛ و با در نظر گرفتن تحولات مثبت و پیشرفتهای حاصله در امر حفظ و صیانت زبانهای رایج در كشورهای همسایه از سوی دولتهای مربوطه، امید می‌رود كه دولت جمهوری اسلامی ایران نیز به تعلل و اهمال در این باره پایان دهد، از برخورد صرف امنیتی به مسألۀ زبان تركی و مباحثات سیاسی عبث و بی‌آینده‌ای چون "آیا در ایران ترك وجود دارد و یانه، آیا تركی زبان است و یا نه، آیا تركی می‌باید در مدارس بكار رود یا نه، این زبان تركی نیست و گویش آذری است، ....." گذر كرده و با جدیت به اعادۀ حقوق زبانی-فرهنگی معوقۀ جامعۀ ترك ساكن در ایران بپردازد.

در این رابطه، تأسیس فرهنگستان زبان و ادب تركی، به منظور تقویت و گسترش زبان تركی و تجهیز آن، رفع تشتت موجود و ایجاد هماهنگی در فعالیتهای مراكز فرهنگی و پژوهشی و سازمان دادن به تبادل تجربه در زمینۀ تحقیقات و مطالعات در حوزۀ زبان و ادب تركی و صرفه‌جویی در نیرو و استفادۀ صحیح از كارشناسان و پژوهشگران و ایجاد مرجعی معتبر و برخوردار از وجهه و حیثیت جهانی در این حوزه، مركب از محققان و ادیبان و صاحب‌نظران برجستۀ زبان و ادب تركی و از تمام جغرافیای ترك‌نشین و استانهای دارای اهالی ترك، از شمال غرب، مركز، جنوب، شمال شرق ایران، ضروری است. پس از قریب به یك قرن اهمال و تعلل در امر مراقبت و توسعۀ زبان تركی در ایران، فرهنگستان زبان و ادب تركی اجرای وظایف انبوهی را بر عهده خواهد داشت. از جمله: تهیۀ راهنمای رسم الخط تركی؛ تهیۀ لغتنامۀ وسیع زبان تركی؛ ایجاد آرشیو كلمات تركی با استفاده از متون كلاسیك زبان تركی و استفاده از آن در امر تشكل زبان ادبی معیار تركی؛ تلاش برای رشد دادن، مكتوب نمودن و شكوفائی تمام لهجه‌های تركی رایج در ایران، بهره‌بردارى صحیح از آنها برای تقویت و تجهیز و غنى ‌ساختن و گستردن دامنۀ كاركرد زبان ادبی و معیار تركی؛ سروسامان دادن به وضعیت تدریس زبان تركی در مدارس، واحدهای انتخابی زبان تركی در دانشگاهها و زبان معیار تركی مورد استفاده در رسانه‌ها؛ تأسیس واحد واژه‌سازى و واژه‌گزینى به منظور نظارت بر واژه‌سازى و معادل‌یابى در ترجمه از زبانهاى دیگر به زبان تركی با استفاده از لهجه‌های تركی موجود در ایران و متون كلاسیك، و در صورت نبود آنها ایجاد نوواژه‌های تركی براى حفظ و تقویت بنیۀ زبان تركی در برخورد با مفاهیم و اصطلاحات جدید و تعیین معیارهاى لازم در این امر؛ تهیه آرشیو كلیۀ متون خطی تركی موجود در كتابخانه‌های ایران و تصحیح و انتشار آنها؛ حفظ فرهنگهاى مردمى و جمع‌آورى و ضبط و نشر نمونه‌های فولكلور تركی، امثال‌ و حكم، اعلام و اصطلاحات تركی از سراسر ایران در همۀ زمینه‌ها و بهره‌بردارى از آنها براى پرورش و تقویت زبان و ادب تركی؛ معرفى و نشر میراث زبانى و ادبى تركی به ‌صورت اصلى و معتبر؛ سازمان دادن تبادل تجربه‌ها و دستاوردهاى مراكز پژوهشى در حوزۀ زبان و ادب تركی؛ معرفى محققان و ادیبان و خدمتگزاران زبان و ادب تركی و حمایت از نشر آثار ایشان و كمك به تأمین وسایل فعالیت علمى و فرهنگى آنان و تقدیر از خدمات آنها؛ بررسى و تصویب نتایج فعالیتهاى مراكز پژوهشى و فرهنگى كه برای تهذیب و اصلاح یا توسعه و تقویت زبان تركی مفید شمرده مى‌شوند و ابلاغ و توصیۀ كاربرد آنها به مؤسسات علمى و فرهنگى و سازمانها و نهادهاى عمومى...
ما به عنوان بخشی از جامعۀ ترك ساكن در ایران، خواستار تشكیل كمیته‌ای دولتی برای آماده‌سازی تأسیس فرهنگستان زبان و ادب تركی، تصویب اساسنامۀ آن توسط مراجع قانونی و صلاحیت‌دار از جمله مجلس شورای اسلامی و مالاً تأسیس فرهنگستان زبان و ادب تركی هستیم.
Petition:
Signature Campaign for the establishment of Turkish Language Academy in Iran

We hereby demand the establishment of an official academy for Turkish language within the country!

This petition campaign has been put up in parallel with the promises of the new president-elect, Mr. Hasan Rowhani, within which the establishment of such an official center was indicated.

Once the number of signatures reached a satisfying level, this national and cultural proposal of the Turkish nation will duly be published as an open-end letter alongside with a copy to be forwarded to the presidential office.

From all the Turks residing within the country, at any region or town, in north-west, center, south, north-east or else, with any accent or dialect being spoken, with any political, ideological dependencies or interests, and any tribal concerns, are expected to be a part of this national-cultural move.

كمپین امضاء برای تاسیس فرهنگستان زبان تركی در ایران

لطفا اطلاع رسانی كنید .

به سایت زیر مراجعه نمائید.

www.tinyurl.com\turkdili

دوشنبه 10 تیر 1392
بؤلوملر : إدمان,